Het laatste hoofdstuk van Slipstroom getiteld Te midden der kampioenen is de beschrijving van een fietstocht met schrijvers Tim Krabbé, Gerbrand Bakker en J. M. Coetzee op een lentedag in 2010 door het ten noorden van Amsterdam gelegen Waterland. Hieronder volgt een fragment.

 

(.......)

Ineens was er alweer die vervelende drempel in de buurt van de A10, ringweg Oost. Sneller dan gedacht werd het platteland verlaten. Krabbé waarschuwde opnieuw en keek of iedereen heelhuids de autoweg richting stad bereikte. Na een hergroepering doemde de Schellingwouderbrug op. Er moest even flink geklommen worden. Coetzee, misschien de meest ervaren klimmer in de groep, begreep dat. Hij kwam uit het zadel, zette aan en op het tweede gedeelte van de brug reed hij, luttele kilometers voor de eindstreep, voor het eerst deze koers op kop.

Mensen! Dit was het nieuwe wielrennen. Of het stokoude, maar dan toch zeker in fonkelnieuwe kleren. De complete Nederlandse equipe werd geflikt. Geen trap teveel deed die Nobelprijswinnaar en op het juiste moment muisde hij er tussenuit. Op zijn Joop Zoetemelks! Op zijn Joop Zoetemelks! Krabbé werd neergezet als een beginneling. Net als in 1972 met de vriendin van de man in het rode truitje moest hij op zijn gevreesde Schellingwouderbrug lossen. Ook De Hovenier kon niet mee. Geflikt op eigen terrein. Mensen, wat een koers!

(......)

Benieuwd naar de afloop? Lees verder in Slipstroom.